icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 05 maart 2021

Nexus Rail is erkend!

De Nederlandse spoorsector is een erkend ingenieursbureau voor treinbeveiliging rijker. Nexus Rail heeft haar erkenningstraject met succes doorlopen en zal de A erkenning ontvangen, dat heeft spoorbeheerder ProRail bekendgemaakt.

Nexus Rail is in september 2019 opgericht als ingenieursbureau gespecialiseerd in treinbeveiliging voor heavy- en lightrail. Hoewel Nexus Rail nog een relatief jong bedrijf is reikt de kennis van de vak professionals van het bedrijf ver terug. “De medewerkers die nu bij Nexus Rail werken, werkten vroeger bij Verebus Engineering en hebben daarmee ruim 20 jaar ervaring in het vakgebied”, legt operationeel directeur Jakob Scholten uit. “Het voelt echt als een familiebedrijf, de hechtheid van de groep is enorm en iedereen heeft daarbinnen een belangrijke rol”.

Het erkenningstraject was lang en complex. Nooit eerder trad een ingenieursbureau op eigen kracht toe tot het domein van Treinbeveiliging. “dus het was soms wat vallen en weer opstaan.” In nauw overleg met ProRail werd zorgvuldig het gehele traject doorlopen en uiteindelijk afgerond met het succesvol afronden van de erkenningsprojecten. Twee variantenstudies inclusief RVTO en het DO-project op het traject tussen Maastricht en het Belgische Visé. In de projectscope zat het aanbrengen van ATB-EG en diverse beveiligingsaanpassingen bij Eijsden. “Het is een bijzonder traject waar de systemen van beide landen samenkomen zoals de Belgische ‘krokodillen’ en ERTMS-balises”, aldus Scholten. ProRail heeft de uitvoering en de kwaliteits- en veiligheidseisen van het project op inhoud en proces positief beoordeeld.

ProRail is altijd op zoek naar nieuwe partijen die haar kunnen ondersteunen bij haar opgave aan het spoor. Wij zijn dan ook blij dat Nexus Rail Engineering er als nieuw Ingenieursbureau Treinbeveiliging bij is gekomen. Tijdens het erkenningstraject en vooral het erkenningsproject Maastricht Visé hebben wij Nexus Rail Engineering en haar medewerkers leren kennen als ter zake kundig op het gebied van Treinbeveiliging. Mooi om te zien was de gedrevenheid van de Nexus medewerkers om niet alleen hun eigen werkzaamheden goed uit te voeren, maar ook het gehele project succesvol te laten verlopen.
Herk Eijkman - ProRail

Vanaf nu is Nexus Rail een volwaardig, en onafhankelijk ingenieursbureau binnen de VolkerWessels familie. “Met VolkerWessels als moeder hebben we slagkracht om te kunnen investeren in innovaties en kunnen we mee in de vaart der volkeren”, legt commercieel directeur Ilan Staas uit. “Hoewel VolkerRail een zusterbedrijf is werken we onafhankelijk van elkaar en zijn we beschikbaar voor alle spooraannemers.” Technisch directeur Wim Vlaar vult aan: “Een ander voordeel van de samenwerking met VolkerWessels is dat er binnen het concern veel ICT-kennis zit. Daardoor kunnen we profiteren van de kennis op het gebied van bijvoorbeeld 3D-visualisatie en BIM-modelleringen.”

Nexus Rail wordt erkend op een moment dat er veel ontwikkelingen zijn binnen de spoorsector. De komende jaren zal ERTMS worden uitgerold in een groot deel van Nederland. Nexus Rail wil daarin een belangrijke speler zijn en voorziet een uitbreiding in het personeelsbestand. Daarnaast blijft ze ook actief binnen de conventionele techniekvelden. “Wij zijn een belangrijke speler als het gaat om het in stand houden van het ambacht treinbeveiliging. We blijven onze kennis onderhouden naast de  ERTMS kennisontwikkeling, om de komende jaren een belangrijke partner van ProRail te kunnen zijn.”

De erkenning is per direct van kracht, maar volgende week wordt de erkenning officieel door ProRail aan Nexus Rail uitgereikt op de trappen van de Inktpot in Utrecht.

 

Lees hier het bericht van SpoorPro.